EVANTIA COSTINESCU - tanti TITIA
nascută la 26 iulie 1906 la MIZIL,
ca al 3-lea copil al lui IOAN STOENESCU - fost Director al Școalei de Arte și Meserii din Mizil, născut la Odobești unde avea casă cu cramă și vie,
și ALEXANDRINA STOENESCU
( n. Niculescu în București ca fiică de negustori cu depozit de lemne)
Fratele mai mare TOMA , iubitor de muzică ( canta la vioară ) și de sporturi: box, fotbal, înot de la care i s-a tras și moartea într-un accident stupid sărind de la trambulină.
Sora ELENA ( casatorită RADULESCU, funcționară la CFR ) nascută cu un an înaintea Evantiei, a decedat la 92 de ani. A fost și ea iubitoare de muzică , fiind și ea selecționată la concurs de Societatea Corală CARMEN. Cele doua surori au participat activ in Corul CARMEN primind ca recompensă placheta comemorativă a „1-a interpretare românească, cu cor a MISSA SOLEMNIS de Beethoven".
Printre coriștii selecționați prin concurs, erau și preoți precum pr. Jan Hanganu (tatăl sopranei și prof. de opera Carmen Evantia Hanganu -n.1934- stabiltă în Germania, elevă a Evantiei Costinescu) sau pr.prof. Nae Popescu (a fost profesorul de religie al M.S. Regele MIHAI 1 și președinte din 1927 al Societății Corale CARMEN). Au avut ca dirijori pe D.G.Chiriac și Ioan D. Chirescu.
Amănunt interesant și prea puțin cunoscut, este că marele BRANCUȘI a cântat în corul CARMEN.
A fost casatorita cu arh. ILIE COSTINESCU, ieșean de origine, cunoscut atât pentru activitatea sa ca arhitect (printre altele a restaurat Palatul Culturii Iasi, castelul de la Ruginoasa si altele) , dar și prin aspectul sau deosebit - purta mustața si țăcalie "a la mousquetaire" cât și prin pronunțatul sau accent moldovenesc; au adoptat o fetiță, LIZETA.
A studiat pianul și canto la Conservatorul din București cu Elena Anghel și la Wiena cu Felicia Kashowska, definitivându-și studiile la Milano și Munchen. A debutat in 1934. După o activitate ascendentă la OPERA ROMANA din Bucuresti, unde ca PRIM SOLISTĂ a interpretat roluri de SOPRANĂ LIRICA DE COLORATURĂ,
După 1945 activitatea EVANTIEI CFOSTINESCU a diminuat din doua motive, unul a fost acuzarea ei și a altor cantăreți de operă ca MIHAI ARNAUTU sau balerina FLORIA CAPȘALY de „legionarism" (impotriva acestui odios proces , asemănator cu procesul "colaboraționiștilor" din Franța, sa pronunțat cu vehemență și George Călinescu), iar celălalt motiv a fost apariția unei boli necruțătoare și rare (paralizie infantilă la adulți ) , care avea să ducă la moartea ei înainte de vreme, in brațele surorii sale ELENA la casa din Ionță Cegan (demolată pentru sistematizarea zonei CASEI POPORULUI) moștenită de la parinți, in 29 iulie 1955 .
Este inmormantată la Cimitirul Ghencea civil din București la jumatate primei alei pe stanga, împreună cu frații și părinții care au iubit-o cu nespusă dragoste.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu