sâmbătă, 1 noiembrie 2014




Un medic despre Univers si  nemurire...



Ma apropii de 50 de ani,  de contact cu amatorii de astronomie. Aproape ca nu exista om,  cu oarecare educatie,  sa nu fie fascinat de astronomie in general sau  idei care o intersecteaza. Acesta este amatorul de astronomie, un om care isi pune intrebari, uneori existentiale si incearca sa le afle sensul si  eventual o explicatie avizata, adica certificata de un profesionist , care se presupune ca isi poate sustine cu argumente validate stiintific afirmatiile.
Dar sa revelam ce m-a facut sa scru aceste randuri.
Acum cam un  an, am fost la tratament la Baile Felix, loc deosebit de placut si relaxant. Ca orice pacient care vine la tratament, dupa cazare, a urmat o vizita la doctorul complexului balnear, pentru prescrierea procedurilor de urmat.  N-am asteptat mult sa intru la dl. doctor (sotia  s-a dus devreme sa stea la coda la cabinet) si am fost extrem de placut surprins de amabilitatea si empatia d-lui doctor,  caruia in timp ce o examina pe sotie,  am ajuns in discutie la logica matematica si i-am marturisit ca am formatie de astronom. Dupa ce m-a examinat si pe mine si mi-a prescris un tratament bine structurat pe afectiunile mele, mi-a marturisit ca si pe dumnealui il intereseaza aspectele legate de univers si mi-a  dat sa citesc o foaie de hartie, pe care o vedeti  alaturat, pentru care  avand permisiunea autorului,  am xeroxat-o si tot cu permisiunea lui,  o dau publicitatii.
Dupa cum vedeti  medicul NICOLAE CARAMETE  fiind un om care a calatorit mult  si a avut acces la mijloace de informare stiintifice,  nu numai in domeniul sau de activitate,  a fost incitat de articolul din "Stiinta si Tehnica"   cu titlul "Dincolo de noi, dincolo de Univers", si-a rascolit amintirile celor citite ca medic si s-a oprit la Modelul PENROSE - HAMEROFF.  Explicatie simpla,  caci HAMEROFF este  el insusi medic anestezist.








Dar sa vedem ce scrie literatura despree elaboratorii  acestui  model  ,  de altfel indelung discutat si controversat.

In Wikipedia,  gasim privitor la Modelul PENROSE- HAMEROFF urmatoarele:

Conform teoriei a doi oameni de stiinta, constiinta este un fel de program pentru un computer cuantic din creier si care poate persista in Univers chiar si dupa moarte, relateaza Daily Mail.
Cei doi cercetatori, dr. Stuart Hameroff, profesor emerit la Departamentul de Anestezie si Psihologie si directorul Centrului de Studii ale Constiintei de la Universitatea Arizona, Statele Unite, si fizicianul britanic Sir Roger Penrose,  au avansat aceasta teorie cvasi-religioasa.
Ea se bazeaza pe o teorie cuantica a constiintei, care sustine ca,  esenta sufletului nostru este continuta in interiorul structurilor numite microtubuli din interiorul celulelor creierului
Ei au argumentat, ca experienta noastra referitoare la constiinta este rezultatul efectelor gravitatiei cuantice din acesti microtubuli. Astfel, sufletele noastre sunt mai importante decat interactiunea neuronilor din creier.
Conceptul este similar convingerilor budiste si hinduse, conform carora constiinta este o parte integranta a Universului, o pozitie identica cu idealismul filozofic occidental.
Conform acestor convingeri, dr. Hameroff sustine ca intr-o experienta in apropierea mortii,  microtubulii isi pierd starea lor cuantica, dar informatiile din interiorul lor nu sunt distruse.
"Sa presupunem ca inima nu mai bate, sangele nu mai circula, iar microtubulii isi pierd starea lor cuantica. In cazul in care pacientul este resuscitat si adus la viata, aceasta informatie cuantica se intoarce in microtubuli si pacientul spune: 'Am avut o experienta in apropierea mortii'", declara Hameroff.
"Daca pacientul nu este adus la viata si moare, este posibil ca aceasta informatie cuantica sa poata exista in afara corpului, probabil pe timp nelimitat, ca un suflet", a adaugat profesorul.

Elaborarea ( 1996 ) de catre Roger PENROSE si Stuart HAMEROFF a modelului cuantic nereductionist al constiintei, numit “ Orch OR “ ( Orchestrated Objective Reduction ) pe care autorii mentionati il caracterizeaza in urmatorii termeni: “ We believe Orch OR in brain microtubules is the most specific and plausible model for counsciousness yet proposed.” (Noi credem ca Orch OR in microtubuluii creierului, este modelul cel mai specific si plauzibil pentru constiinta propus pana acum - in trad. ).


Despre sir ROGER PENROSE tot Wikipedia [1] ne spune ca:
Sir Roger Penrose
(n. 
8 martie 1931ColchesterEssexAnglia) este un matematician și fizician englez, profesor emerit de matematică la Universitatea Oxford. A fost distins cu Ordinul de Merit al Regatului Unit și este membru al Societății Regale. Este renumit pentru contribuțiile sale în domeniul fizicii matematice, relativității generale și cosmologiei. Pe lângă acestea, își dedică timpul și matematicii recreative și filozofiei. Este fiul omului de știință Lionel S. Penrose și al lui Margaret Leathes, frate al matematicianului Oliver Penrose și al șahistului Jonathan Penrose.
Penrose a absolvit Colegiul universitar la Londra și a obținut gradul de doctor în filozofie în anul 1957 la Universitatea din Cambridge.
Între anii1957 și 1966 a lucrat la următoarele Universități în posturi în cercetare si 
 dactice:Londra, Cambridge, Princeton (SUA), Siracuse (SUA), Texas (SUA). În anul 1966 Penrose a fost numit profesor de matematică aplicată la Birkbeck College, Londra. În anul 1973 a fost ales Rouse Ball Profesor de matematică la Oxford.

Penrose a contrbuit fundamental la elucidarea proprietăților găurilor negre, care rezultă în urma colapsului materiei din stele mari sub limita razei gravitaționale Schwarzschild (orizontului de evenimente). Penrose și discipolul lui Stephen Hawking au demonstrat teorema, conform căreia sub orizontul evenimentelor în cadrul Relativității generale clasice, se formează o singularitate în care densitatea materiei atinge valori infinite. Penrose a sugerat, că astfel de singularităti nu pot să fie "goale": ele trebuie să fie ascunse de observatorul extern printr-un orizont de evenimente. Aceasta constituie așa numită ipoteză a cenzurii cosmice a lui Penrose. Aceasta permite izolarea singularitătilor de tip gaură neagră în Univers, fără a recurge la teoria cuantică. Doar în interiorul găurii negre legile fizicii clasice nu sunt valabile. În anul 1962, în colaborare cu Paul Newman, a propus un procedeu de descriere a câmpurilor gravitaționale și a interacțiilor câmpurilor fizice cu aceste câmpuri gravitaționale, bazat pe noțiunea de tetradă izotropă, ce constă din 4 vectori luminoși. În anul 1969 a descris un proces (numit procesul Penrose), prin care se poate extrage energia dintr-o gaură neagră de rotație (gaură Kerr). Acest proces constă în dezagreagarea unei particule (corp) în ergosfera găurii negre în două particule(corpuri), dintre care una cade în interior cu energie negativă, iar alta se îndepărtează de gaură cu un surplus de energie. În anii ulteriori Penrose a propus metoda twistor-ilor pentru descrierea câmpurilor gravitaționale și a diferitor interacții cu aceste câmpuri, rezultatele cărora sunt expuse într-o monografie în colaborare cu W. Rindler. Alte lucrări se referă la teoria simetriilor și a cuasicristalelor, la inteligența artificială (cu care intră în conflict), la cosmologie (în colaborare cu Stephen Hawking) pe care o prezintă pe limbajul twistor-ilor. Este cunoscut [2]  pentru :    Mozaicul Penrose
    Teoria twistorilor
    Geometria continuumului spațiu-timp
    Pseudoinversa Moore-Penrose
    Formalismul Newman-Penrose
    Scările Penrose
    Inegalitățile Penrose
    Orch-OR
 Cărțile lui Roger Penrose au fost traduse în mai multe limbi străine, inclusiv în limba română.
Despre prof.dr.STUART HAMEROFF ne spune WIKIPEDIA [3] ( in traducerea autorului articolului) urmatoarele:

Stuart Hameroff (nascut 16 iulie 1947) este un anestezist și profesor la Universitatea din Arizona, cunoscut pentru studiile sale despre  constiință.
Cariera :     Hameroff a primit titlul de BS  la Universitatea din Pittsburgh și gradul său MD de la Spitalul Universitar Hahnemann, unde a studiat înainte de a lucra la  Universitatea Drexel Colegiul de Medicina. El a efectuat un stagiu la Centrul Medical Tucson în 1973.  Începând din 1975, el și-a petrecut întreaga carieră la Universitatea din Arizona, a devenit profesor in cadrul Departamentului de Anesteziologie și Psihologie și director asociat al Centrului pentru Studii " Consciousness ", din  1999, și în cele din urmă a devenit profesor emerit de Anesteziologie și Psihologie în 2003.
La începutul carierei Hameroff  ( în timp ce a fost la Hahnemann ), a desfasurat  munca de cercetare legata de cancer,  iar  interesul său a fost stârnit de  rolul jucat de microtubuli,  in diviziunea celulara, și l-a condus la a specula că microtubulii  erau controlati de către o formula de calcul. De asemenea, a sugerat  că o parte a soluției problemei legate de conștiință s-ar putea afla în înțelegerea operațiunilor microtubulilor din celulele creierului, prin operațiuni la nivel molecular și supramolecular.
Separat de Hameroff, Roger Penrose a publicat prima sa carte despre conștiință  " The Emperor's  New Mind." .   Pe baza teoremelor de incompletitudine ale lui Goedel , el a susținut că,  creierul ar putea îndeplini funcții pe care un calculator sau sistem de algoritmi nu l-ar putea. Din aceasta, ar putea rezulta că, conștiința în sine ar putea fi fundamental non-algoritmice, și incapabila  de a fi modelata ca o mașină clasică de calculator de tip Turing  . Prin contrast, ideea că ar putea fi explicata  mecanicist,  era  răspândită la acel moment,  in domeniul Inteligenței Artificiale .
Hameroff a fost inspirat de cartea lui Penrose si l-a contactat pe  Penrose,  în ceea ce privește propriile sale teorii,  cu privire la mecanismul de anestezie, și modul în care aceasta vizează în mod specific conștiința prin acțiune asupra microtubulilor neuronali. Cei doi s-au întâlnit la 1992, și Hameroff a sugerat că microtubulii  ar fi  un  bun candidat pentru un mecanism de tip cuantic în creier. Penrose a fost interesat de caracteristicile matematice ale rețelei de microtubuli, iar în următorii doi ani, cei doi au colaborat la formularea modelului  (Orch-OR) ca  model de conștiință. În urma acestei colaborări, Penrose a publicat a doua carte " Shadows of The Mind":
Aceasta versiune mai dezvoltată a ideilor lor a fost, de asemenea, pe scară largă atacata, și în special de către fizicianul Max Tegmark, care a calculat că stările cuantice din microtubuli ar supraviețui pentru doar 10 la minus  13 secunde, prea scurta durata ca sa aiba oarecare semnificație, pentru procesele neuronale.  Hameroff și fizicienii Scott Hagan și Jack Tuszynski a răspuns lui Tegmark argumentând că microtubulii ar putea fi protejati  împotriva mediului din  creier. Până în prezent, nu există o confirmare experimentală a acestor metode propuse de ecranare, dar Hameroff a propus teste care ar putea falsifica teoria.
În ianuarie 2014 Hameroff și Penrose au anuntat ca,  o descoperire de vibrații cuantice în microtubuli facuta de  Anirban Bandyopadhyay de la Institutul National de Stiinta Materialelor din Japonia ,  confirmă ipoteza teoretica a modelului Orch-OR .

Daca teoria si modelul Orch-OR     [4],[5],[6]   este adevarata sau nu,  ramane doar timpul si cercetarle ulterioare sa ne spuna.

Parafrazandu-l pe CARL SAGAN,  care in cartea sa " COSMOS "  spune (pag. 167):
Eu sunt un ansamblu  alcatuit din apa, calciu si molecule organice numit Carl Sagan. Tu esti un ansamblu alcatuit din molecule aproape identice cu o eticheta colectiva diferita. iar asta sa fie tot? Nu exista nimic altceva decat molecule? Unii considera aceasta idee oarecum degradanta pentru demnitatea umana. Pentru mine este un  lucru  sublim ca universul nostru permite evolutia unor masinarii moleculare atat de complicate cum suntem noi.
Ma intreb si eu empiric, ca multi altii,   "NU EXISTA NIMIC ALTCEVA,  DECAT MOLECULE?".
Asadar pun si eu intrebarea,  ca om de stiinta de aceasta data , alaturi de medicul NICOLAE CARAMETE : "  Cine nu si-ar dori sa supravietuiasca, mortii fizice? si astept raspunsuri ADEVARATE, de la cercetarile stiintifice viitoare.

PAGINI DE INTERNET LAMURITOARE:
[1]  http://ro.wikipedia.org/wiki/Roger_Penrose
[2]  http://plus.maths.org/content/os/issue18/features/penrose/index
[3]  http://en.wikipedia.org/wiki/Stuart_Hameroff
[4]  http://lecerveau.mcgill.ca/flash/a/a_12/a_12_m/a_12_m_con/a_12_m_con.html
[5]  http://www.quantumconsciousness.org/penrose-hameroff/quantumcomputation.html
[6]  http://new-holism.com/2009/08/constiinta-in-sens-larg-quantum-consciousness/



                                        NECULAI RADULESCU – astronom (noiembrie 2014)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu